Компания Hewlett-Packard

Hewlett-Packard Company , американски производител на софтуер и компютърни услуги. Компанията се раздели през 2015 г. на две компании: HP Inc. и Hewlett Packard Enterprise. Централата беше в Пало Алто, Калифорния.

Гаражът в Пало Алто, Калифорния, където Уилям Хюлет и Дейвид Пакард започват изграждането на електронно оборудване през 1938г.компютърен чип. компютър. Ръчен компютър с чип. Централен процесор (CPU). история и общество, наука и технологии, микрочип, микропроцесорен компютър на дънната платка компютърно платка Тест Компютри и технологии Кой от тях не е вид компютър?

Основане и ранен растеж

Компанията е основана на 1 януари 1939 г. от Уилям Р. Хюлет и Дейвид Пакард, двама скорошни възпитаници на електротехниката в Станфордския университет. Това беше първата от много технологични компании, които се възползваха от идеите и подкрепата на професора по инженерство Фредерик Терман, който бе в основата на силната връзка между Станфорд и това, което в крайна сметка се превърна в Силиконовата долина. Компанията утвърди репутацията си на производител на сложни инструменти. Първият му клиент беше Walt Disney Productions, който закупи осем аудио осцилатора, които да използва при създаването на пълнометражния си анимационен филм Fantasia(1940). По време на Втората световна война компанията разработва продукти за военни приложения, които са достатъчно важни, за да заслужат Packard за освобождаване от проекта, докато Hewlett служи в армейския сигнален корпус. През цялата война компанията работи с Военноморската изследователска лаборатория, за да изгради противорадарна технология и модерни артилерийски предпазители.

Следвоен растеж

След войната Пакард става отговорен за бизнеса на компанията, докато Хюлет ръководи усилията си за научни изследвания и развитие. След следвоен спад на договорите за отбрана, през 1947 г. Hewlett-Packard се връща към нивата на приходите от военните години и непрекъснато нараства след това чрез стратегия за диверсификация на продуктите. Един от най-популярните му ранни продукти е високоскоростен честотен брояч, който той въвежда през 1951 г. Той се използва на бързо разрастващия се пазар на FM радио и телевизионни радиопредавателни станции за прецизно настройване на честотите на сигнала в съответствие с регламентите на Федералната комисия за съобщения. Военните продажби по време на Корейската война също увеличиха приходите на компанията.

За да помогне за финансирането на разработването на нови продукти, Hewlett-Packard събра пари, като издаде публични акции през 1957 г. Освен това предприе дълга кампания за разширяване на продуктовата си линия чрез придобиване на компании, като започна годината, след като излезе публично с покупката на FL Moseley Company, производител на графични записи. През 1961 г. тя започва изкачването си до статута на производител на медицински инструменти с покупката на Sanborn Company.

През 1964 г. инструментът Hewlett-Packard придоби международно признание в каскад за технологична публичност. Инженерите на компанията прелетяха по света с инструмента си с цезиев лъч HP 5060A, за да синхронизират атомните часовници на света до една милионна част от секундата. Четири години по-късно компанията представи първия настолен калкулатор. През 1972 г., използвайки усъвършенствана технология с интегрална схема, Hewlett-Packard представи първия калкулатор с размер на джоба. Продавайки на една шеста от цената на оригиналния десктоп, джобният калкулатор в крайна сметка принуди остаряването на правилното правило за слайд слайд.

Калкулатор на HP-35 на Hewlett-Packard, 1972 г.

Въпреки че компанията никога не е разработвала оръжейни системи, тя през цялата си история зависела много от военните разходи, тъй като нейното оборудване е било използвано за разработване и тестване на военни продукти, по-специално тъй като оръжейните системи са станали по-зависими от електронните и полупроводникови технологии. Военната експертиза на Hewlett-Packard бе подчертана през 1969 г., когато президентът на САЩ. Ричард М. Никсън назначи заместник-министър на отбраната на Пакард, като на това място той ръководеше първоначалните планове за разработването на две от най-успешните програми за изтребители в страната - F-16 и A-10.

Компютърен бизнес

Първият компютър на Hewlett-Packard, HP 2116A, е разработен през 1966 г. специално за управление на устройствата за тестване и измерване на компанията. През 1972 г. компанията пуска миникомпютъра HP 3000 с общо предназначение - продуктова линия, която остава в употреба и днес - за използване в бизнеса. През 1976 г. инженерен стаж в компанията, Стивън Г. Возняк, изгради прототип за първия персонален компютър (компютър) и го предложи на компанията. Хюлет-Пакард отказа и даде на Возняк всички права върху идеята му; по-късно той се присъединява към Стивън П. Джобс, за да създаде Apple Computer, Inc. (сега Apple Inc.).

Hewlett-Packard представи първия си настолен компютър, HP-85, през 1980 г. Тъй като той беше несъвместим с IBM PC, който стана индустриален стандарт, той се оказа провал. Следващият основен поток на компанията на пазара на персонални компютри беше с HP-150, IBM-съвместима система, която имаше сензорен екран. Макар и технически интересен, той се провали и на пазара. Първият успешен продукт на пазара за компютър всъщност беше принтер. HP LaserJet се появява през 1984 г., за да направи отзиви и огромни продажби, превръщайки се в единствения най-успешен продукт на Hewlett-Packard.

В средата на 80-те години Hewlett-Packard намери загуба на бизнес в своите основни области на науката и инженерството, за да се конкурира с компютърни работни станции като Sun Microsystems, Inc., Silicon Graphics, Inc. и Apollo Computer. През 1989 г. Hewlett-Packard купува Apollo, за да стане производител номер едно работно място, позиция, която споделя и изключва с Sun и по-късно Dell Inc.

С началото на 90-те години компанията пропусна някои целеви приходи и печалба, което доведе до рязък спад на цената на акциите. В резултат на това Packard излезе от пенсиониране, за да вземе активна роля в управлението на компанията. Най-драматичните промени дойдоха в неговата груба компютърна група с въвеждането на нови компютри, цветни принтери и периферни устройства на ниски цени, които направиха компанията една от трите най-големи производители на компютри в света. През 1993 г., с завършването на компанията, Packard отново се оттегли. През 1997 г. Hewlett-Packard стана една от 30-те компании, чиято цена на акциите съставлява Dow Jones Industrial Average на Нюйоркската фондова борса. През 1999 г. компанията изключва своите измервателни, електронни компоненти и медицински бизнес като Agilent Technologies, въпреки че запазва по-голямата част от общите акции на новата компания до 2000 г.Също през 90-те години Hewlett-Packard си сътрудничи с Intel Corporation, производител на интегрални схеми, в дизайна на 64-битовия микропроцесор Itanium, който беше представен през 2001 г.

През 2000-те Hewlett-Packard разширява своите световни операции, като открива изследователски лаборатории в Бангалор, Индия (2002), Пекин, Китай (2005) и Санкт Петербург, Русия (2007); Те се присъединиха към списък, който включваше лаборатории в Бристол, Англия (1984), Токио, Япония (1990) и Хайфа, Израел (1994).

През 2002 г. Hewlett-Packard придоби Compaq Computer Corporation, основен американски производител на персонални компютри. Този ход, направен по настояване на наскоро наетия главен изпълнителен директор (CEO), Карли Фиорина, първата жена, която ръководи компания, регистрирана в Dow Джоунс беше ожесточено против някои членове на съвета на директорите на компанията и някои основни акционери, включително Уолтър Хюлет, син на съоснователя на компанията. Когато предполагаемите ползи от сливането не успяха да се реализират, тя беше принудена през 2005 г. Въпреки това компанията скоро обърна баланса си и през 2007 г. Hewlett-Packard стана първата технологична компания, която надхвърли 100 милиарда долара приходи от продажби за фискален година (след първото предаване на IBM в приходите година по-рано).

Фиорина беше заменен като изпълнителен директор и президент от Марк Хърд, който беше изпълнителен директор на NCR Corporation. (Хърд добави заглавието на председателя през 2006 г.) По време на мандата на Хърд компанията започна стратегическа инициатива за разширяване на мобилната компютърна арена. За тази цел през 2010 г. Hewlett-Packard придоби Palm, Inc., американски производител на лични цифрови асистенти (PDA) и смартфони. Позицията на Palm на силно конкурентния пазар на смартфони беше слаба, но многозадачната операционна система, известна като webOS (следващо поколение) наследник на оригиналната Palm OS), се смяташе от анализаторите за водеща система за смартфони. Придобиването ще допълни двете линии на смартфоните iPAQ на Hewlett-Packard, една за бизнес потребители и една за потребителите, които управляваха операционната система Windows Mobile на Microsoft Corporation.

Хърд обаче беше принуден да напусне компанията през 2010 г. след скандал, свързан със съмнителни отношения с изпълнител. Той бе заменен от Лео Апотекер, който беше изпълнителен директор на германския софтуерен гигант SAP. През август 2011 г. Hewlett-Packard обяви, че ще преустанови създаването на смартфони и таблетния си компютър, TouchPad (който дебютира само седем седмици по-рано през юли) и че обмисля да превърне бизнеса си с компютър в отделна компания. Отсега нататък Hewlett-Packard ще се съсредоточи върху софтуера и услугите за бизнеса и придоби британската компания за бизнес софтуер Autonomy Corporation за 11,1 милиарда долара. Apotheker беше заменен като изпълнителен директор през септември 2011 г. от члена на борда Мег Уитман, която беше изпълнителен директор на онлайн търговата компания eBay.През ноември 2012 г. Hewlett-Packard обвини ръководството на Autonomy за надуване на стойността на компанията чрез „счетоводни нередности“ и обяви, че ще запише стойността на Autonomy с 8,8 милиарда долара.

През 2015 г. Hewlett-Packard се раздели на две компании: HP Inc., която създава персонални компютри и принтери, и Hewlett Packard Enterprise, която предоставя продукти и услуги за бизнеса.

Подход за управление

В началото на историята на компанията двамата основатели одобриха официални процедури за управление, а Hewlett-Packard беше една от първите корпорации, които използват подхода „управление чрез обективност“. Те също създадоха неформално работно място, насърчавайки използването на имена сред служителите, дори и за себе си. Пакард и Хюлет също бяха известни с „мениджмънта чрез разходки“, като посещаваха възможно най-много отдели без срещи или насрочени срещи и разговори с редови служители толкова често, колкото и с мениджъри, за да разберат как функционира компанията. Hewlett-Packard стана един от първите бизнеси в Съединените щати, които подкрепят идеята, че служителите, клиентите и общността имат валиден интерес към работата на компанията, както и акционерите. Като резултат,тя последователно се нарежда сред най-добрите места за работа за жени и малцинства. Освен това тя стана един от водещите участници в благотворителните организации, дарявайки 4,4 процента от своите данъци.

Свързани Статии